Home
 / 
Blog
 / 

Letselschade Door Eigen Schuld:Heb je recht op een vergoeding?

Heb je letsel opgelopen maar ben je deels zelf verantwoordelijk voor het incident? Ook dan kun je in veel gevallen recht hebben op een schadevergoeding. Schade door eigen schuld wordt geregeld in artikel 6:101 BW, waarin wordt beschreven hoe schade wordt verdeeld bij gedeelde aansprakelijkheid. In dit artikel leggen we uit wat eigen schuld betekent, hoe het jouw schadevergoeding beïnvloedt en welke juridische oplossingen er zijn, zoals de billijkheidscorrectie.

Wat betekent schade door eigen schuld?

Letselschade door eigen schuld betekent dat je deels verantwoordelijk bent voor het ontstaan van het letsel of ongeval. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als:

  • Je een verkeersongeluk veroorzaakt terwijl je door rood licht reed.
  • Je onvoorzichtig bent geweest tijdens een activiteit waarbij risico's bekend waren.
  • Je veiligheidsregels hebt genegeerd op de werkvloer.

De wet bepaalt dat schadevergoeding in dergelijke gevallen proportioneel wordt verminderd, afhankelijk van jouw aandeel in de schuld. Hierbij is het daarom van belang om een letselschadespecialist of letselschade advocaat in te schakelen om jou te helpen bij de letselschadeclaim. 

Hoe beïnvloedt gedeelde aansprakelijkheid jouw schadevergoeding?

Bij gedeelde aansprakelijkheid wordt de totale schadevergoeding berekend en vervolgens verminderd met het percentage eigen schuld. Bijvoorbeeld:

  • Totale schade: €10.000,00
  • Jouw schuldpercentage: 30%
  • Vergoeding: €7.000,00

Echter, in sommige gevallen wordt dit aangepast door de billijkheidscorrectie, een juridische tool om te voorkomen dat de verdeling onredelijk uitpakt. Hierbij wordt gekeken naar factoren zoals:

  • De ernst van het letsel.
  • Jouw financiële situatie.
  • De ernst van de schuld van de andere partij.

Wanneer heb je recht op schadevergoeding ondanks eigen schuld?

Zelfs als je deels schuldig bent, kun je in veel situaties alsnog een (gedeeltelijke) schadevergoeding krijgen. Enkele voorbeelden:

  • Zwakke verkeersdeelnemers: Fietsers en voetgangers die aangereden worden door gemotoriseerde voertuigen krijgen minimaal 50% van de schade vergoed, ook bij eigen schuld.
  • Kinderen onder de 14 jaar: Kinderen zijn vrijwel nooit verantwoordelijk voor hun eigen schade, tenzij sprake is van opzet.
  • Werkgeversaansprakelijkheid: Bij bedrijfsongevallen is de werkgever vaak verantwoordelijk, zelfs als je niet alle veiligheidsvoorschriften hebt nageleefd.

Meld hier direct jouw schade

Hoe kun je schade claimen bij eigen schuld?

Om jouw letselschade claim zo goed als mogelijk te kunnen onderbouwen, kun je drie dingen doen om de letselschadevergoeding te krijgen waar je recht op hebt. 

1. Verzamel bewijsmateriaal

Maak foto’s van de situatie, verzamel verklaringen van getuigen en zorg voor een rapportage van een arts bij lichamelijk letsel.

2. Schakel juridische hulp in

Een letselschadespecialist kan je helpen om jouw schuldpercentage te bepalen of een billijkheidscorrectie toe te passen.

3. Onderhandel met de verzekeraar

Met juridische hulp kun je effectiever onderhandelen over de hoogte van jouw schadevergoeding.

Hoe Kroon Letselservice je kan helpen

Bij Kroon Letselservice begrijpen we dat juridische kwesties rondom eigen schuld complex kunnen zijn. Onze letselschadespecialisten staan klaar om jouw situatie te beoordelen en de maximale schadevergoeding waar jij recht op hebt te claimen. Dankzij onze ervaring met de billijkheidscorrectie en gedeelde aansprakelijkheid, zorgen we ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt. Neem contact met ons op via telefoonnummer 0880117799 of per e-mail: info@kroonletselservice.nl.

Veelgestelde vragen

Wat is artikel 6:101 BW?

Dit artikel regelt hoe schade wordt verdeeld bij gedeelde schuld. Het bepaalt dat de schade wordt verminderd op basis van het aandeel eigen schuld. Hoe groot jouw aandeel in de schuld is, kun je het beste laten beoordelen door een letselschade specialist met ervaring. 

Wat is de billijkheidscorrectie?

Dit is een aanpassing van de schadeverdeling om onredelijke uitkomsten te voorkomen, bijvoorbeeld bij ernstig letsel of grote financiële gevolgen.

Kan ik medische kosten claimen bij eigen schuld?

Ja, medische kosten worden vaak vergoed, zelfs als je deels verantwoordelijk bent voor het ongeval.

Wat als ik niet zeker ben van mijn schuldpercentage?

Een letselschadespecialist kan de schuldvraag onderzoeken en jouw recht op vergoeding beoordelen.

Wil je hulp? Kroon Letselservice helpt je graag verder! Neem vandaag nog contact met ons op via telefoonnummer 088-0117799 of per e-mail: info@kroonletselservice.nl

OOK EEN ACHTEROP 
AANRIJDING GEHAD?

Ontdek of jij recht hebt op een schadevergoeding

Niet tevreden met jouw huidige belangenbehartiger?

Vraag GRATIS een second opinion aan