Home
 / 
Blog
 / 

Letselschade na rijden onder invloed: wie is aansprakelijk?

Het aantal verkeersongelukken waarbij bestuurders onder invloed van alcohol of drugs betrokken zijn, blijft stijgen. Dit leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties, maar kan ook ernstige letselschade veroorzaken. In dit artikel gaan we in op de vraag wie aansprakelijk is voor de schade, en wat uw rechten zijn als slachtoffer.

In Nederland is de bestuurder die onder invloed rijdt doorgaans aansprakelijk voor de schade die hij of zij veroorzaakt. De wet stelt duidelijk dat alcohol en drugs de rijvaardigheid negatief beïnvloeden, waardoor een bestuurder die onder invloed is vrijwel altijd als schuldig wordt beschouwd bij een ongeval. De rechter kan dan een gevangenisstraf of geldboete opleggen. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een dergelijk ongeval? In deze blog vertellen we je alles over de aansprakelijkheid bij letselschade na rijden onder invloed en hoe een letselschade advocaat je hierbij kan ondersteunen. 

Wie is aansprakelijk bij letselschade na rijden onder invloed?

  • De bestuurder is in de eerste instantie aansprakelijk: De wet in Nederland stelt dat een bestuurder die onder invloed rijdt in vrijwel alle gevallen verantwoordelijk gehouden wordt voor de ontstane letselschade bij een verkeersongeluk. Dit geldt zowel voor materiële als immateriële schade. Verzekeraars kunnen de schade verhalen op de bestuurder als deze door ernstige nalatigheid de regels overtrad.
  • Verzekering van de dader: De aansprakelijkheidsverzekering van de bestuurder komt vaak in beeld om de schadevergoeding te betalen. Toch kan de verzekeraar proberen de schade te beperken, vooral als er sprake is van ernstige nalatigheid.
  • Eigen schuld van het slachtoffer: Heeft u zelf ook een overtreding begaan, bijvoorbeeld door geen gordel te dragen of u wist dat de bestuurder beschonken was? Dan kan dit invloed hebben op de uiteindelijke schadevergoeding.

Al met al moet een verzekeraar de schade die onder invloed van alcohol is veroorzaakt altijd aan een onschuldige partij vergoeden. De verzekeraar die aan het slachtoffer van het ongeval een schadevergoeding heeft uitgekeerd, spreekt vervolgens direct de bestuurder aan in plaats van diens verzekeraar. De bestuurder dient dan de uitgekeerde schadevergoeding terug te betalen. 

Wat als de dader onverzekerd is of doorrijdt?

In sommige gevallen blijkt de bestuurder onverzekerd te zijn of vlucht hij na het ongeval. Gelukkig betekent dit niet dat u geen recht heeft op een schadevergoeding of geen schadeclaim kunt maken. U kunt in deze situatie een beroep doen op het waarborgfonds motorverkeer. Dit fonds biedt een vangnet voor slachtoffers van onverzekerde of onbekende daders.

De veroorzaker is niet de verzekerde, wat dan?

Stel, een meerderjarig kind neemt de auto van zijn ouders mee naar een vriend. De auto staat op naam van de moeder en is verzekerd. Het kind drinkt bij de vriend te veel alcohol en stapt vervolgens weer in de auto van zijn moeder, om zich naar huis te begeven. Tijdens de terugreis veroorzaakt hij een ongeval, waarbij hij schade veroorzaakt aan een voetganger. Dekt de verzekeraar van de moeder de voorgevallen schade? Of verhaalt de verzekeraar – het uitgekeerde schadebedrag – op de eigen verzekerde, zijnde de moeder van het kind?

Het antwoord luidt als volgt: Ook indien de veroorzaker van het ongeval niet de verzekerde is, kan de verzekeraar het uitgekeerde bedrag aan het slachtoffer verhalen op de veroorzaker. 

‘’Ingeval een derde – in casu het kind – wist of in de gegeven omstandigheden behoorde te weten dat de verzekeraar de schade niet zou uitkeren, omdat hij/zij onder invloed van alcohol heeft gereden, dan kan de verzekeraar de schade ook verhalen op de derde. Het kind moet in dit geval de schadevergoeding terugbetalen aan de verzekeraar.

Het voorgaande laat onverlet dat de verzekeraar die de schadevergoeding heeft uitgekeerd aan het slachtoffer, de schade ook kan verhalen op de kentekenhouder van het voertuig dat bij het ongeval betrokken is geweest. Let hier dus op bij het uitlenen van je auto!’’

mr. Johan Keizer

Expert Personenschade

Welke letselschade kan ik claimen?

Als u betrokken bent geweest bij een ongeval met een bestuurder onder invloed, kunt u verschillende vormen van letselschade claimen:

  • Medische kosten: Zowel de directe als de toekomstige kosten van medische behandelingen.
  • Inkomstenderving: Verlies van inkomsten door arbeidsongeschiktheid.
  • Smartengeld: Een vergoeding voor pijn en leed.
  • Reiskosten: Kosten voor ziekenhuisbezoeken of revalidatie.

Hoe wij bij Kroon Letselservice jou met jouw letselschade claim kunnen helpen

Bij Kroon Letselservice begrijpen we dat het verhalen van letselschade ingewikkeld kan zijn, zeker wanneer u te maken heeft met een bestuurder die onder invloed reed. Wij zorgen ervoor dat u de juiste juridische begeleiding krijgt, van het verzamelen van bewijs tot het onderhandelen met verzekeraars. Onze ervaring en expertise zorgen ervoor dat u de maximale schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft. 

Direct schade claimen

Belang van een proces-verbaal

Een proces-verbaal kan cruciaal zijn in uw letselschadezaak. Bij een ongeval waarbij alcohol of drugs in het spel is, stelt de politie meestal een proces-verbaal op waarin de details van het incident worden vastgelegd, inclusief de mate van invloed van de bestuurder. Dit document kan doorslaggevend zijn bij het aantonen van de aansprakelijkheid.

Veelgestelde vragen over aansprakelijkheid bij letselschade door rijden onder invloed

Kan ik nog steeds een schadevergoeding krijgen als ik gedeeltelijk schuldig ben aan het ongeval?  

Ja, in de meeste gevallen kunt u nog steeds een deel van uw letselschade claimen, zelfs als u gedeeltelijk verantwoordelijk was.

Moet ik altijd naar de rechter?  

Niet noodzakelijk. Veel zaken worden via onderhandelingen met de verzekeraar afgewikkeld. Wij streven ernaar om dit proces zo soepel mogelijk voor u te laten verlopen.

Waarom is een letselschadebureau belangrijk bij het letselschade claimen na rijden onder invloed?

  1. Deskundige begeleiding: Onze experts kennen de juridische wegen om de aansprakelijkheid vast te stellen en uw schadevergoeding te maximaliseren.
  2. Ondersteuning bij bewijsvoering: Wij helpen u bij het verzamelen van bewijs en zorgen dat u een sterk dossier opbouwt.
  3. Meer kans om de maximale schadevergoeding te behalen

Heeft u letselschade opgelopen door een bestuurder onder invloed? Neem contact op met ons letselschadebureau via telefoonnummer 088 011 77 99 of per e-mail: info@kroonletselservice.nl voor een gratis adviesgesprek en ontdek hoe wij u kunnen helpen de maximale schadevergoeding te claimen.

OOK EEN ACHTEROP 
AANRIJDING GEHAD?

Meld direct jouw schade

Niet tevreden met jouw huidige belangenbehartiger?

Vraag GRATIS een second opinion aan