Home
 / 
Blog
 / 

Alles over het invullen van een schadeformulier na een verkeersongeluk

Heb je een verkeersongeluk gehad en vraag je je af hoe je het schadeformulier moet invullen? Of ben je onzeker over hoe je jouw schadevergoeding kunt claimen? Een verkeersongeval is altijd een zeer vervelende ervaring, of het nu een kleine botsing is of een ernstig ongeval. In de nasleep van een dergelijke gebeurtenis is het belangrijk om het hoofd koel te houden en de juiste stappen te ondernemen. Eén van de belangrijkste stappen na een verkeersongeluk voor het vaststellen van de aansprakelijkheid en afhandeling van de schade, is het juist invullen van een schadeaanrijdingsformulier (SAF).

In deze blog vertellen we je alles over het juist invullen van een aanrijdingsformulier, waarom dit zo belangrijk is, welke zaken je zeker niet over het hoofd mag zien bij het invullen van dit formulier en hoe je veelgemaakte fouten kunt vermijden. Bij Kroon Letselschade Service helpen we jou graag verder met je schadeclaim en geven we je alle benodigde informatie om je letselschade te claimen. Neem contact met ons op via 088-011 77 99 of email ons: info@kroonletselservice.nl

Wanneer moet je een aanrijdingsformulier invullen?

Als je betrokken bent bij een aanrijding met een andere partij, is het verplicht dat beide partijen een schadeformulier invullen. Het schadeformulier bestaat uit een toelichting, origineel document en een doordruk document. Het originele formulier moet samen met de andere partij worden ingevuld. De informatie die je op dit formulier invult, wordt automatisch doorgedrukt naar de doordruk. Gebruik je een geprint schadeformulier, dan moeten zowel jij als de andere partij het formulier apart invullen, omdat een geprint formulier geen automatische doordruk heeft. Het is van belang dat beide partijen een volledig ingevuld schadeformulier hebben.

Voor schadegevallen zoals ruitschade, stormschade, brandschade, hagelschade, inbraakschade, diefstal van het voertuig, of aanrijdingen waarbij geen andere partij betrokken is, is het invullen van een schadeformulier doorgaans niet noodzakelijk.

Door het schadeformulier in te vullen kan je het schadeclaimproces wel vergemakkelijken. Zo helpt het invullen bij:

  1. Verzekeringsclaims: Het biedt je verzekeringsmaatschappij alle nodige informatie om je schadevergoeding te beoordelen en je claim te verwerken.
  2. Juridische documentatie: Het documenteert de omstandigheden van het ongeluk en kan dienen als bewijs in juridische procedures.
  3. Duidelijkheid onder partijen: Het voorkomt misverstanden over de aansprakelijkheid en de toedracht van het ongeval.

Hoe vul je het aanrijdingsformulier correct in?

Ieder schadeformulier heeft een voor- en een achterkant. De voorkant vul je samen met de andere partij in. De achterkant is bedoeld voor jouw eigen gegevens en verzekeraar Dit mag ook later ingevuld worden. 

Op de voorkant van het document ziet u de nummers 1 tot en met 15 staan. Hieronder staat stap voor stap toegelicht hoe deze punten juist ingevuld worden. 

Stap 1. Datum en tijdstip van de aanrijding

Vul de exacte datum en tijd van de aanrijding in. Het is belangrijk om ook de weersomstandigheden op dat moment te vermelden, zoals fel zonlicht, regen of hagel, aangezien deze factoren invloed kunnen hebben op het ongeval en de schade.

Stap 2. De preciese locatie van de aanrijding

Noteer de straat- en plaatsnaam waar het auto-ongeluk heeft plaatsgevonden. Als de botsing op een kruising tussen twee wegen is gebeurd, vermeld dan beide straatnamen. Als het ongeval op de snelweg plaatsvond, geef dan de hectometerpaal en snelwegnummer aan, evenals de nabijgelegen stad of dorp. Bijvoorbeeld: A28, 82,3 ter hoogte van Wezep.

Stap 3. Opgelopen letsel

Als je letsel hebt opgelopen door het ongeval, vink dan "ja" aan. Als slachtoffer van lichamelijke of psychische klachten heb je recht op gratis juridische hulp. KROON

Stap 4. Materiële schade

Hebben andere voertuigen of objecten schade opgelopen door de aanrijding? Vink "ja" of "nee" aan. Als je "ja" hebt aangekruist, vul dan bij punt 14 van het schadeformulier de naam en adresgegevens van de derde partij in, evenals de beschadigde objecten, zoals verkeersborden of bomen.

Stap 5. Gegevens van getuigen

Noteer altijd de namen, adressen en telefoonnummers van eventuele getuigen. Dit kan je schadeclaim aanzienlijk versterken.

Stap 6. Gegevens verzekeringnemer

Vul hier je eigen gegevens in. Als je in een voertuig rijdt dat eigendom is van iemand anders (bijvoorbeeld je moeder, een goede vriend of je werkgever), vermeld dan de gegevens van de verzekeringnemer.

Tip: Na een aanrijding met letsel bieden onze juristen gratis hulp bij het invullen van het schadeformulier. Klik hier om je naam en e-mailadres in te vullen voor gratis juridische ondersteuning van onze gespecialiseerde letselschade advocaten.

Stap 7. Voertuiggegevens

Vul de gegevens van je voertuig in, inclusief merk, type, kentekenplaat en land van registratie. Als je een aanhangwagen hebt, vul dan ook de gegevens daarvan in.

Stap 8. Gegevens verzekeringsmaatschappij

Vul de verzekeringsgegevens van je voertuig in, zoals de naam van de verzekeringsmaatschappij, polisnummer, groene kaart nummer en de geldigheidsduur. Ben je met de fiets? Vul dan de gegevens van je aansprakelijkheidsverzekering in.

Stap 9. Eigen gegevens

Als bestuurder vul je je eigen gegevens in. Als je met de fiets bent aangereden, vul dan alles in behalve je rijbewijsgegevens.

Stap 10. Eerste aanrakingspunt

Op het schadeformulier staat een tekening van verschillende voertuigen. Geef met een pijltje aan waar je voertuig voor het eerst werd geraakt. Bijvoorbeeld, als je aan de linkerzijde bent geraakt, wijs dan naar de linkerzijde van de auto.

Tip: Zorg ervoor dat je het schadeformulier foutloos invult. Verzekeraars gebruiken dit formulier om de aansprakelijkheid vast te stellen. De aansprakelijke partij is verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade.

Heeft u letsel? Klik hier en vul je naam en e-mailadres in voor gratis juridische hulp.

Stap 11. Zichtbare schade aan je voertuig

Vul bij stap 11 alle materiële schade aan je voertuig in, zoals:

- Deuk in de bumper

- Afgebroken spiegel

- Krom fietsstuur

- Gebroken fietsframe

- Krassen

Stap 12. Oorzaak van het ongeval

Kruis de opties aan die van toepassing zijn op de oorzaak van het verkeersongeval en schets de situatie. Je kunt hierbij meerdere opties aanvinken. Vul onderaan het aantal aangevinkte hokjes in. Staat jouw situatie er niet tussen, vink dan geen hokjes aan en vul het getal 0 in. 

Stap 13. Situatieschets

Maak samen met de tegenpartij een abstracte situatieschets van de aanrijding. Teken de wegen, kruisingen en bruggen, geef de richting van het verkeer aan met pijlen, en markeer het punt van de botsing. Noteer verkeersborden, hectometerpalen en andere relevante objecten.

Tip: Maak eerst een schets op een kladblaadje voordat je de definitieve versie invult.

Stap 14. Persoonlijke toelichting

Geef vanuit jouw perspectief een korte toelichting op de situatieschets waarin je beschrijft hoe de aanrijding heeft plaatsgevonden.

Stap 15. Onderteken het schadeformulier

Controleer het formulier grondig voordat je het ondertekent. Zorg ervoor dat alle gegevens correct zijn ingevuld. Als je het ergens niet mee eens bent, onderteken dan niet. Laat je niet onder druk zetten door de tegenpartij. Als jullie er samen niet uitkomen, kan de politie een proces-verbaal opmaken. Dit verslag kun je later opvragen bij Stichting Processen Verbaal.

Tip: Maak overal foto’s van als bewijs. Onze juristen bieden gratis ondersteuning bij letselschade na een aanrijding. Vul het [contactformulier] in voor gratis juridische hulp.

Veelgemaakte fouten bij het invullen van een schadeformulier

Hoewel het schade aanrijdingsformulier een standaard document is, worden er regelmatig fouten gemaakt bij het invullen ervan. Enkele van de meest voorkomende fouten zijn:

1. Onvolledige informatie: Vul alle velden volledig in om problemen te voorkomen.

2. Onnauwkeurige beschrijvingen: Wees specifiek en gedetailleerd bij het beschrijven van het ongeval. Hierbij kan worden gedacht aan de weersomstandigheden, verkeerssituatie en eventuele getuigenverklaringen.

3. Geen handtekening: Zorg ervoor dat het formulier door alle partijen is ondertekend. Zonder ondertekening is het document niet geldig en dit kan tot problemen leiden bij de afhandeling van de schadeclaim. 

4. Geen foto’s: Voeg foto's toe van de schade om je claim te ondersteunen. 

5. Geen kopie bewaren: Vergeet niet om een kopie van het ingevulde formulier te maken voordat je het opstuurt naar de verzekeringsmaatschappij. Dit kan later van pas komen als er vragen of onduidelijkheden zijn.

Belangrijk: Zodra de voorzijde van het schadeformulier door beide partijen is ondertekend, mag je NIETS meer veranderen op het formulier. Doe je dit wel dan is jouw formulier ongeldig.

Veelgestelde vragen over aanrijdingsformulieren

Wat als de andere partij weigert om het schadeformulier in te vulllen?

Als de andere partij weigert om het formulier in te vullen, verzamel dan bewijs zoals foto’s en getuigenverklaringen. Meld het incident bij je verzekeringsmaatschappij en neem contact met ons op voor juridische bijstand bij je schadeclaim.

Kan ik een schadeformulier invullen als er geen schade is?

Ja, zelfs als er geen zichtbare schade is, is het nuttig om een schadeformulier in te vullen. Dit kan belangrijk zijn voor toekomstig bewijs en voor het geval er later complicaties optreden.

Wat als ik geen schadeformulier bij de hand heb?

Als je geen schadeformulier bij je hebt, kun je het formulier [hier downloaden en online invullen] Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen om vertragingen bij je schadeclaim te voorkomen.

Schade Claim Indienen bij Kroon Letselschade Service

Na het invullen van je schadeformulier, is het tijd om je schadeclaim in te dienen. Bij Kroon Letselschade Service helpen wij je door het hele proces. Onze ervaren letselschade advocaten zorgen ervoor dat je claim persoonlijk wordt bekeken, correct wordt afgehandeld en dat je de schadevergoeding ontvangt waar je recht op hebt. Wij staan voor je klaar om je gratis te ondersteunen en te adviseren over de beste manier om je letselschade te claimen.

Schadeformulier invullen: download gratis het schadeformulier

Het correct invullen van een schadeformulier auto is van groot belang voor het juist kunnen afhandelen van je schadeclaim en het verkrijgen van een schadevergoeding. Door nauwkeurig te werk te gaan en veelgemaakte fouten te vermijden, zorg je ervoor dat je claim soepel verloopt. Download hier jouw online schadeformulier

Heb je hulp nodig bij het invullen van je aanrijdingsformulier of bij het claimen van schadevergoeding? Neem hier contact op met ons en laat onze deskundige letselschade advocaten je bijstaan in dit proces.

OOK EEN ACHTEROP 
AANRIJDING GEHAD?

Gratis schade claimen

Niet tevreden met jouw huidige belangenbehartiger?

Vraag GRATIS een second opinion aan