Schadevergoeding en aansprakelijkheid na een ongeval met een scootmobiel
De scootmobiel is populair onder ouderen die slecht ter been zijn. Met de scootmobiel kunnen ouderen zo lang mogelijk mobiel blijven. Toch is dit niet zonder gevaar, want het aantal verkeersongevallen waarbij een scootmobiel betrokken is neemt sterk toe. Sterker nog, de scootmobiel blijkt procentueel gezien het dodelijkste vervoermiddel van Nederland te zijn.
Het besturen van een scootmobiel lijkt wellicht eenvoudig, maar cijfers wijzen uit dat dit niet het geval is. Toch mag iedereen gebruik maken van dit vervoermiddel en is een rijbewijs niet vereist. Dit terwijl jij als bestuurder van een scootmobiel aan het verkeer deelneemt met een motorvoertuig. In dit artikel bespreken we de aansprakelijkheid en hoe je een schadevergoeding kunt claimen na een ongeval met een scootmobiel.
Veel voorkomende oorzaken van verkeersongevallen met een scootmobiel
Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 60% van de ongevallen met een scootmobiel eenzijdig is. Het gaat dus om ongevallen waarbij geen andere weggebruiker betrokken is. Veelal ontstaan ongevallen met een scootmobiel door een gebrek aan rijvaardigheid en het verkeerd toepassen van de verkeersregels. Bekende oorzaken zijn:
- Bedieningsfouten.
- Kantelen van de scootmobiel door een gat in de weg of omhoog staande stoeptegel.
- Een plotselinge stuurbeweging.
Daar komt bij dat de Nederlandse wegen niet klaar blijken te zijn voor het toegenomen aantal scootmobielen. Door fietspaden te verbreden, in te zetten op opvallende en zichtbare oversteekplaatsen en het beter afstemmen van verkeerslichten zou het aantal ongevallen met een scootmobiel kunnen worden teruggedrongen of zou tenminste kunnen worden voorkomen dat er nog meer ongevallen met een scootmobiel plaatsvinden.
De aansprakelijkheid bij een verkeersongeval met een scootmobiel
Dat een scootmobiel wordt gekwalificeerd als motorvoertuig heeft helaas ook invloed op de aansprakelijkheidsdiscussie na een ongeval. Dit brengt namelijk met zich mee dat jij als bestuurder van een scootmobiel wordt aangemerkt als sterke verkeersdeelnemer.
Raak je als bestuurder van een scootmobiel betrokken bij een verkeersongeval met een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of voetganger, dan ben je ongeacht de toedracht van het ongeval al aansprakelijk voor minimaal 50% van de schade.
Dit ligt anders wanneer het slachtoffer jonger dan 14 jaar oud is. In dat geval ben je als bestuurder van een scootmobiel voor 100% aansprakelijk. Raak jij als bestuurder van een scootmobiel betrokken bij een ongeval met een ander motorvoertuig, dan gelden de klassieke aansprakelijkheidsregels.
Er bestaan enkele situaties, bijvoorbeeld in geval van een overmachtsituatie, waarin je niet verplicht bent om een schadevergoeding te betalen. Bovendien kan het dan zelfs zo zijn dat jij zelf recht hebt op een (gedeeltelijke) schadevergoeding. Aangezien een scootmobiel onder de gemotoriseerde voertuigen valt, is het verplicht om het voertuig te verzekeren. Deze verzekering dekt de schade aan de andere partij als je een ongeluk veroorzaakt.
Behoefte aan juridisch advies of bijstand na een ongeval met een scootmobiel? Meldt hier direct jouw schade
Schadevergoeding ongeval met een scootmobiel
Als je slachtoffer bent geworden van een ongeval met een scootmobiel, kun je mogelijk een schadevergoeding claimen voor zowel materiële schade als immateriële schade. Dit kan onder andere bestaan uit:
- Medische kosten: Kosten voor behandelingen, medicijnen, en revalidatie.
- Inkomstenderving: Verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid.
- Smartengeld: Vergoeding voor pijn en emotioneel leed.
- Schade aan persoonlijke eigendommen: Vergoeding voor beschadigde eigendommen zoals kleding of een tas.
Ben je betrokken geweest bij een ongeval met een scootmobiel en wil jij een schadevergoeding claimen? Onze letselschade experts staan voor jou klaar om jou te helpen bij het verhalen van de schade en het verkrijgen van de juiste compensatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies.
Juridische ondersteuning bij een ongeval met scootmobiel
Een letselschade advocaat kan helpen bij het verzamelen van bewijs en het onderhandelen met verzekeraars om ervoor te zorgen dat je de maximale schadevergoeding ontvangt. Bij ongevallen met een scootmobiel is het cruciaal om jouw rechten te kennen en goed advies te krijgen over de afhandeling van jouw letselschadezaak.
Heb jij letselschade opgelopen door een bestuurder onder invloed? Neem dan contact op met ons letselschadebureau via telefoonnummer 088 011 77 99 of per e-mail: info@kroonletselservice.nl voor een gratis adviesgesprek en ontdek hoe wij jou kunnen helpen de maximale schadevergoeding te claimen waar jij recht op hebt.