Als bestuurder van een voertuig, of u nu in een auto, op een motor of scooter zit, is het belangrijk om te weten dat een standaard WA-verzekering niet altijd alle kosten dekt in het geval van een ongeval. Hiervoor kan een schadeverzekering afgesloten worden bij uw autoverzekering. U kan kiezen voor een inzittendenverzekering (Schadeverzekering inzittenden wordt ook wel afgekort tot SVI) en opzittendenverzekering (Schadeverzekering opzittenden wordt ook wel afgekort tot SVO). Deze aanvullende schadeverzekeringen zorgen ervoor dat niet alleen uw passagiers, maar ook uzelf goed verzekerd zijn, ongeacht wie schuld heeft aan het ongeval.
Wat is een inzittendenverzekering (SVI)?
De Schadeverzekering Inzittenden (SVI) biedt dekking voor de bestuurder en passagiers van een voertuig, zoals een auto, bij schade door een ongeval. Dit kan gaan om letselschade, maar ook om materiële schade aan persoonlijke eigendommen zoals kleding en bagage. Het belangrijkste voordeel van de SVI is dat de schade vergoed wordt ongeacht wie schuld heeft aan het ongeval. Dit voorkomt lange juridische procedures zoals bij een WA-verzekering.
Wat is een opzittendenverzekering (SVO)?
De Schadeverzekering Opzittenden (SVO) is vergelijkbaar met de SVI, maar is specifiek bedoeld voor tweewielers, zoals motoren en scooters. Het biedt dekking voor zowel de bestuurder als de passagier (opzittende) en vergoedt letselschade en materiële schade na een ongeval.
Stel dat u na een ongeval blijvend invalide raakt of zelfs overlijdt. Met een SVI of SVO wordt zowel uw letselschade als schade aan uw bagage en kleding vergoed. Het bedrag dat de verzekeraar uitkeert, staat gelijk aan de werkelijk geleden schade tot het verzekerde bedrag. Het verschil tussen beide verzekeringen is dat een SVI van toepassing is op vierwielige voertuigen, terwijl een SVO van toepassing is op tweewielige voertuigen. Met een SVI/SVO voorkomt u financiële zorgen na een ongeval.
Schadeverzekering VS ongevallenverzekering
Een inzittendenverzekering en opzittendenverzekering bestaan vaak uit twee verschillende onderdelen: een schadeverzekering en een ongevallenverzekering. Beide vormen bieden bescherming, maar het type dekking verschilt aanzienlijk.
Schadeverzekering (SVI of SVO)
De schadeverzekering inzittenden (SVI) en schadeverzekering opzittenden (SVO) vergoeden zowel materiële als immateriële schade die inzittenden of opzittenden lijden bij een ongeval.
Denk hierbij aan:
- Letselschade: Medische kosten, verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid, en extra zorgkosten.
- Materiële schade: Schade aan persoonlijke bezittingen zoals kleding, bagage of bijvoorbeeld een smartphone.
Een belangrijk kenmerk van de schadeverzekering is dat deze de werkelijke schade dekt, ongeacht wie schuldig is aan het ongeval. Het gaat om volledige schadevergoedingen gebaseerd op de daadwerkelijke geleden schade.
Ongevallenverzekering (OVI of OVO)
De ongevallenverzekering inzittenden of ongevallenverzekering opzittenden biedt een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval. Deze verzekering keert een vast bedrag uit, ongeacht de werkelijke schade of medische kosten. Het bedrag staat van tevoren vast en is afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Verschillen:
- Dekkingstype: De schadeverzekering (SVI/SVO) vergoedt de werkelijke geleden schade, terwijl de ongevallenverzekering een vast bedrag uitkeert bij invaliditeit of overlijden.
- Uitkering: Bij een schadeverzekering kan de vergoeding variëren op basis van de schade, terwijl de ongevallenverzekering een vast bedrag uitkeert, ongeacht de omvang van de schade.
- Toepassing: De schadeverzekering is breder en dekt zowel letsel- als materiële schade, terwijl de ongevallenverzekering alleen gericht is op situaties van overlijden of blijvende invaliditeit.
Door beide verzekeringen te combineren, bent u optimaal beschermd, zowel voor de kosten van materiële en letselschade als voor de financiële impact van een ernstig ongeluk.
Schade claimen met een SVI of SVO
Een voordeel van de SVI/SVO is de snelheid waarmee schades worden vergoed. Als u een claim indient op een WA-verzekering keert de verzekeraar niet uit totdat duidelijk is welke partij aansprakelijk is. Bij ingewikkelde zaken bent u al snel een aantal jaren verder voordat u een uitkering ontvangt, zeker als het om letselschade gaat. Daar heeft u bij een SVI/SVO geen last van, want voor deze verzekering maakt het niet uit welke partij aansprakelijk is.
Ter illustratie een voorbeeld.
Stel, u zit achter het stuur, naast u zit uw partner, op de achterbank uw buurvrouw. U rijdt uw wagen tegen een boom. Uw partner en buurvrouw kunnen u aansprakelijk stellen. Komen jullie alle drie in een rolstoel terecht, dan keert de WA-verzekering de schade aan de passagiers uit. Maar hoe zit het met de kosten die u zelf maakt? De traplift die moet worden ingebouwd, de eventuele verhuizing of aanvulling op uw salaris? Als u geen SVI heeft afgesloten, dan komen deze kosten voor uw eigen rekening. Bent u wel verzekerd, dan keert de SVI tot één miljoen euro uit. Het voorgaande voorbeeld is van toepassing op een verkeersongeval met een auto, maar wanneer dit een scooter zou zijn geweest, dan zou vanzelfsprekend een beroep op de SVO aan de orde zijn.
In het geval dat u in botsing komt met een dier, dan heeft u niets aan een WA-verzekering. De inzittendenverzekering of opzittendenverzekering kunnen de bestuurder niet aansprakelijk stellen. In dit geval maken alle in-/opzittenden aanspraak op de SVI/SVO.
De SVI/SVO is aan de orde als de passagiers de bestuurder niet aansprakelijk kunnen stellen. Voor de bestuurder geldt de SVI/SVO altijd, want hij/zij kan zichzelf niet aansprakelijk stellen.
Kortom, of u nu in een auto zit of op een motor rijdt, een aanvullende verzekering zoals een inzittendenverzekering (SVI) of opzittendenverzekering (SVO) kan veel financiële zorgen voorkomen na een ongeval. Met een lage maandelijkse premie van slechts een paar euro per maand kunt u ervoor zorgen dat u en uw passagiers optimaal verzekerd zijn.
Heeft u vragen over de inzittendenverzekering of opzittendenverzekering? Of heeft u een ongeluk gehad en wilt u een schadeclaim maken of uw rechten weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 088 011 77 99 of per e-mail: info@kroonletselservice.nl voor meer informatie.