‘Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.’ Dit is zomaar een willekeurige zin uit een gemiddeld krantenartikel. Maar wat is letselschade nu eigenlijk? En kunt u psychische klachten ook als letsel beschouwen? Hoe ontstaat letsel en wat kunt u doen als u letsel heeft opgelopen?
In het kort: Letselschade is de schade die u oploopt na een ongeval, zowel lichamelijk als psychisch. Deze schade kan leiden tot kosten voor materiële schade, zoals medische kosten en inkomensverlies, en immateriële schade, zoals pijn en verdriet. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten letselschade, hoe een schadevergoeding werkt, en hoe u de afhandeling van uw zaak kunt versnellen. Meldt hier direct uw schade
Wat is letselschade?
Letselschade is de lichamelijke of psychische schade die u oploopt door een ongeval of fout van een ander. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeersongeval, bedrijfsongeval, of medische fout. Als u hierdoor verwondingen heeft opgelopen, kunt u de verantwoordelijke persoon of organisatie aansprakelijk stellen en om schadevergoeding vragen.
De verschillende soorten letsel
Zoekt u het woord letsel in het woordenboek op, dan vindt u daar verschillende synoniemen zoals 'verwonding' en 'kwetsuur'. Letsel hoeft niet altijd klachten te geven. In de praktijk zal bijna iedere verwonding of beschadiging van het lichaam onder het begrip 'letsel' vallen. Hierbij kan worden gedacht aan botbreuken, open wonden of verwondingen aan het lichaam. Psychisch letsel is vaak moeilijker waar te nemen, maar dat betekent niet dat het er niet is. Bij letselschadezaken is het daarom belangrijk om ook rekening te houden met psychisch letsel.
Als u slachtoffer bent van een ongeval, kunt u een schadevergoeding claimen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel en de gevolgen voor uw leven. Meldt hier direct uw schade
Letselschade kan onderverdeeld worden in twee categorieën:
1. Materiële schade: Dit betreft alle financiële kosten die u maakt als gevolg van het letsel, zoals medische kosten, verlies van inkomen, aanpassingen aan uw woning of auto, en kosten voor hulp in de huishouding.
2. Immateriële schade: Dit gaat om niet-financiële schade, zoals pijn, verdriet, en verlies van levensvreugde. In dit geval kunt u recht hebben op smartengeld. Ook naasten of getuigen van een ernstig ongeval kunnen in bepaalde gevallen aanspraak maken op een vergoeding voor hun immateriële schade.
Veel voorkomende oorzaken van letselschade:
Verkeersongevallen: De meest voorkomende vorm van letselschade ontstaat door verkeersongevallen, bijvoorbeeld als gevolg van een aanrijding of een fietsongeval. Hierbij kunt u zowel lichamelijk als psychisch letsel oplopen.
Bedrijfsongevallen: Letselschade door een bedrijfsongeval kan voorkomen als u bijvoorbeeld tijdens uw werk uitglijdt, valt, of betrokken raakt bij een ongeluk met machines. Werkgevers zijn vaak aansprakelijk als zij onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen.
Medische fouten: Letselschade door medische fouten kan optreden wanneer een arts of specialist een fout maakt tijdens een medische behandeling, waardoor u letsel oploopt.
Overige ongevallen: Denk hierbij aan letselschade door een hondenbeet, sportongelukken of een ongeval in het openbaar vervoer.
Al deze vormen van letselschade kunnen leiden tot zowel materiële als immateriële schade, zoals eerder beschreven.
Wat te doen bij letselschade?
Bent u betrokken geraakt bij een ongeval en vermoedt u dat iemand anders daarvoor aansprakelijk is? Dan kunt u uw schade mogelijk verhalen op die andere partij of diens verzekeraar. Het is in dat geval verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen.
Daarnaast is het van belang dat u zo snel mogelijk uw huisarts of een andere medisch specialist bezoekt. Het is niet alleen belangrijk om uw letsel te laten verzorgen, ook is het belangrijk dat een onafhankelijke (medische) partij documenteert welk letsel is ontstaan ten gevolge van het ongeval. Probeer daarom ook altijd foto’s te maken van het letsel.
Wilt u weten wat u precies kunt claimen en welke stappen u kan ondernemen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 011 77 99 of per e-mail: info@kroonletselservice.nl wij staan 7 dagen per week voor u klaar!
Hoelang duurt de afhandeling van letselschade?
Doorgaans kan niet eenvoudig worden ingeschat wat de ernst is van het letsel en hoelang dit zal aanhouden. Dit maakt dat letselschadezaken vaak veel tijd in beslag nemen.
Als slachtoffer word u met emoties geconfronteerd maar ook met allerlei vragen van juridische, financiële en praktische aard. Begeleiding in het vaak langdurige en ingewikkelde schaderegelingstraject vergt specialistische kennis en ervaring. Dit heeft het slachtoffer doorgaans niet en de niet verzekerde schadeveroorzaker ook niet. De verzekeraar van de aansprakelijke partij heeft die kennis en ervaring wel. Inschakeling van een letselschadespecialist is dan ook een absolute must.
Bent u betrokken geraakt bij een ongeval en wilt u hulp bij het verhalen van uw schade? U kunt uw zaak vrijblijvend aan ons voorleggen.
Veelgestelde vragen over letselschade
1. Hoe lang duurt het voordat ik een schadevergoeding krijg?
Het claimen van letselschade kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren. Dit hangt af van de ernst van het letsel, de complexiteit van de zaak, en de medewerking van de tegenpartij.
2. Wat kost een letselschadespecialist?
Bij Kroon Letselservice hoeft u de kosten van een letselschadespecialist niet zelf te betalen. Dit wordt vergoedt door de verzekeraar.
3. Kan ik letselschade claimen bij een eenzijdig ongeval?
Ja, ook bij een eenzijdig ongeval kunt u letselschade claimen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake was van slecht wegdek of als u door een andere omstandigheid gedwongen werd om uit te wijken.
4. Heb ik recht op een vergoeding voor immateriële schade?
Als u letselschade heeft opgelopen, kunt u in veel gevallen ook aanspraak maken op smartengeld, wat een vergoeding is voor immateriële schade zoals pijn en verdriet.
Neem contact op met Kroon letselservice voor persoonlijk advies en begeleiding bij uw letselschadezaak.