Home
 / 
Blog
 / 

Is de opdrachtgever aansprakelijk bij een arbeidsongeval van een ZZP’er?

Een zzp’er werkt zelfstandig en heeft geen werkgever om op terug te vallen bij een bedrijfsongeval. Krijg je als zzp’er een bedrijfsongeval en kan je tijdelijk niet werken, dan kunnen de financiële gevolgen enorm zijn doordat het inkomen direct wegvalt. Nieuwe opdrachten kunnen immers niet meer worden aangenomen of uitgevoerd. Dit is anders dan bij werknemers in loondienst, die bij ziekte vaak recht hebben op volledige of gedeeltelijke doorbetaling van hun salaris. Ben je zzp’er en heb je een bedrijfsongeval gehad? Of wil je weten wat de gevolgen zijn als je een arbeidsongeval zou krijgen? Op deze pagina vind je informatie over de aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval en hoe je een schadevergoeding kunt claimen.

Arbeidsongeval als zzp’er bij een opdrachtgever:

  • Voor ZZP’ers die dezelfde werkzaamheden verrichten als werknemers gelden dezelfde aansprakelijkheidsregels.
  • Dat geldt meestal ook voor onderaannemers die worden ingehuurd door een hoofdaannemer. 
  • Jouw opdrachtgever is meestal goed verzekerd voor aansprakelijkheid onder de AVB (Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven).
  • De specifieke omstandigheden van het geval zijn belangrijk voor de vraag of de opdrachtgever aansprakelijk is voor jouw letselschade. Daarom is het zinvol om juridische hulp in te schakelen

Snel weten of je recht hebt op een letselschadevergoeding? De letselschadeadvocaten van Kroon Letselservice staan 7 dagen per week voor jou klaar. Neem contact op voor gratis rechtshulp via telefoonnummer 0880117799 of per e-mail: info@kroonletselservice.nl Of meld hier snel en gratis jouw letselschade aan. 


Letselschade bij een ongeval als zzp’er

Een arbeidsongeval kan voor een zzp’er ernstige letselschade tot gevolg hebben. In tegenstelling tot werknemers in loondienst, mis jij als zzp’er vaak de standaard bescherming bij ongevallen. Daarom is het cruciaal om bij letsel direct medische hulp in te schakelen en de situatie te laten documenteren. Daarnaast is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een letselschade advocaat om jouw rechten en mogelijkheden te bespreken.

Aansprakelijkheid bij een arbeidsongeval voor ZZP’ers

In het geval van een arbeidsongeval hangt de aansprakelijkheid af van de specifieke omstandigheden en de aard van de relatie tussen de zzp’er en de opdrachtgever. Als er sprake is van een gezagsverhouding en de opdrachtgever heeft nagelaten om jouw veiligheid te waarborgen, kan de opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor de geleden letselschade. Dit geldt vooral als de opdrachtgever verantwoordelijk was voor het bieden van een veilige werkomgeving.

Werkgeversaansprakelijkheid bij het inhuren van een zzp’er

In Nederland is in artikel 7:658 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) vastgelegd dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun medewerkers tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Dit betekent dat de werkgever ervoor moet zorgen dat alle taken veilig kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast bepaalt artikel 6:170 BW dat werkgevers ook aansprakelijk zijn voor fouten van hun werknemers.

Uitbreiding van Artikel 7:658 BW voor ZZP'ers

Traditioneel was artikel 7:658 BW alleen van toepassing op medewerkers in loondienst. Echter, met de toename van bedrijfsongevallen onder zzp’ers, is dit wetsartikel uitgebreid met een vierde lid. Dit vierde lid stelt dat ook opdrachtgevers aansprakelijk zijn voor schade die zzp’ers oplopen tijdens het uitvoeren van hun werk:

“Als jij als ZZP’er werkzaamheden verricht die ook door een werknemer van de opdrachtgever had kunnen worden verricht, dan valt een ZZP’er onder dezelfde bescherming als een werknemer.”

Dit betekent dat als een opdrachtgever zijn zorgplicht verwaarloost tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Kan de opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor de letselschade die jij als zzp’er oploopt tijdens een bedrijfsongeval.

Wanneer is een opdrachtgever aansprakelijk voor letselschade van een ZZP'er?

Opdrachtgevers zijn aansprakelijk voor de letselschade van jou als zzp’er na een bedrijfsongeval indien:

  • De opdrachtgever zijn zorgplicht heeft geschonden.
  • Een werknemer een fout maakt waardoor de zzp’er schade lijdt.

Wat houdt de zorgplicht van de werkgever in?

De zorgplicht van een werkgever omvat diverse aspecten die in artikel 7:658 BW worden benoemd:

  • Onderhoud van gereedschap en machines: Gereedschappen en machines moeten goed onderhouden en veilig zijn.
  • Instructies: Er moeten voldoende en duidelijke (schriftelijke) veiligheidsinstructies worden gegeven.
  • Toezicht: Er dient adequaat toezicht te zijn op de uitvoering van de werkzaamheden.
  • Veilige werkplek: De werkplek moet veilig zijn, zonder gevaren zoals een gladde vloer.

Als een werkgever of opdrachtgever niet aan één of meerdere van deze eisen voldoet, is hij aansprakelijk voor alle schade die jij als letselschadeslachtoffer lijdt.

Uitzonderingen op aansprakelijkheid bij arbeidsongevallen

Hoewel de opdrachtgever in veel gevallen aansprakelijk is bij een arbeidsongeval, zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld, als de zzp’er zelf nalatig is geweest in het naleven van veiligheidsmaatregelen of het opvolgen van instructies, kan de aansprakelijkheid verschuiven naar de zzp’er zelf. Dit maakt het nog belangrijker om je bewust te zijn van je eigen verantwoordelijkheden op de werkplek.

Schadevergoeding na een ongeval als zelfstandig ondernemer

Als zzp’er heb je mogelijk recht op een schadeclaim bij letselschade na een arbeidsongeval. Het is van groot belang om alle relevante documentatie, zoals medische rapporten en getuigenverklaringen, zorgvuldig te verzamelen om je schadeclaim te ondersteunen. Hiermee zorg je ervoor dat je de juiste letselschade vergoeding ontvangt voor medische kosten, inkomstenderving, en andere gerelateerde uitgaven.

Heb je vragen over letselschade na een arbeidsongeval als zzp’er? Neem dan contact met ons op voor GRATIS juridisch advies via telefoonnummer 0880117799 of stuur een e-mail naar info@kroonletselservice.nl. Onze letselschade advocaten staan 7 dagen per week voor jou klaar.

BUTTON GRATIS SCHADE MELDEN

Veel gestelde vragen over letselschade bij een arbeidsongeval met een ZZP’er 

Is een ZZP'er aansprakelijk voor schade?

Als er tijdens uitoefening van jouw beroep schade aan derden veroorzaakt wordt, valt dit niet onder de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Om als zzp'er jezelf en/of jouw bedrijf te beschermen tegen kosten door aansprakelijkheid, heb je dus een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Is een ZZP’er privé aansprakelijk?

Bij een eenmanszaak ben je 100% aansprakelijk met jouw privévermogen. Als jouw bedrijf failliet gaat, dan ga jij ook failliet. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook jouw partner financieel aansprakelijk voor de schulden.

Waar heb je recht op bij een bedrijfsongeval?

Je hebt recht op schadevergoeding na een bedrijfsongeval als zzp’er als je slachtoffer bent geworden van een ongeval tijdens werk door een ander en hierdoor schade heeft opgelopen. Net als ieder ander heeft een zzp’er recht op schadevergoeding indien een ander voor zijn of haar letselschade aansprakelijk is. De schadeveroorzaker dient dus al jouw letselschade te vergoeden. Hieronder vallen ook gemiste inkomsten. De hoogte van de totale letselschadevergoeding, de materiële schadevergoeding en smartengeld, hangt af van meerdere factoren, zoals de ernst en duur van je letsel.

Kan ik gratis letselschade claimen? 

Ja, dat kan. Bij letselschade is er altijd recht op gratis juridische hulp als een ander aansprakelijk is voor jouw schade. Of als je aanspraak kunt maken op een letselschade-uitkering uit een svi- verzekering. Bij Kroon letselservice staan wij 7 dagen per week voor jou klaar en kun je gratis rechtshulp krijgen en kosteloos jouw schade melden.

OOK EEN ACHTEROP 
AANRIJDING GEHAD?

OOK EEN BEDRIJFSONGEVAL GEHAD?

Niet tevreden met jouw huidige belangenbehartiger?

Vraag GRATIS een second opinion aan